Tuesday, December 23, 2008

LELAKI PENDIAM LEBIH BAHAYA?

Ada perempuan berpendapat, lelaki pendiam lebih patut dijauhi dariapada lelaki yang bising atau nampak ganas sedikit, sebab lelaki bising selalunya lebih rasional berbanding lelaki diam.

Dengan itu,tak salah hendak buat rumusan lelaki pendiam adalh lebih berbahaya berbanding lelaki yang bising. Psikologinya, lelaki pendiam lebih memendam rasa, justeru sukar difahami berbanding lelaki bising selalunya meluahkan rasa dan ini memberikan kelegaan.

Diam ~ memang sukar ditafsir. Cuba bayangkan, orang buat lawak pon, ketawa tidak, senyum pon tidak. Pasti payah hendak tahu isi hatinya.

Bising ~ lebih mudah ditafsir sebab setiap yang diterima akan terus diberikan komen. Apa-apa yang tidak disenanginya akan terus dilontarkan dalam bentuk kritikan. Dengan itu mudah kita faham apa yang sebenarnya dipendam dalam hati.

Jadi, membuat kesimpulan lelaki pendiam adalah lebih berbahaya memang ada hujahnya. Tapi, buakankah diam bererti berahsia???Apa-apa yang dirahsiakan selalunya tidak elok diketahui org lain. Apa yang dirahsiakan inilah menjadi sebab kenapa lelaki pendiam kadang-kadang bersifat pelik dan melakukan perkara-perkara yang sukar dipercaya.

Agaknya, dari sinilah datangnya perumpamaan "jangan disangka air tenang tiada buaya".

Diam boleh dikategorikan kepada dua jenis;
  1. Diam memang pendiam
  2. Diam disebabkan malu

Diam pendiam boleh disamakan dengan kosong tiada berilmu, tetapi diam malu boleh jadi pintar tetapi tidak mahu kecoh. Macam perumpamaan "diam-diam ubi berisi". Rumah sape yang ada ubi tu,cuba la gali ubi tu. Tengok isi dia.

Bising pula selalu disamakan sebagai mengetuk tong kosong-bunyi kuat, tapi tiada apa-apa hasil. Walaupon tidak menghasilkan apa-apa, tapi tidak merosakkan apa-apa.

Kesimpulannya,sifat diam itu diperlukan tetapi usah terlalu diam kerana komunikasi amat penting untuk merungkaikan masalah bahkan kata-kata yang berterusan sentiasa memadam salah paham dan memupuk persefahamanm sebaliknya..usah terlalu bising sebab terlebih bising lambang pada cakap kotor serta kadang-kadang boleh menyakitkan hati.

Yang paling terbaik, bercakap apabila perlu, diam apabila patut mendengar. Sesekali mulakan bicara, kerana itu mesra namanya. Senyap ketika orang bercakap menimbulkan persepsi negatif. Jika malu nak menyampuk, senyum, ketawa, mengangguk pun sudah memadai untuk menyenangkan semua orang dan menghilangkan apa-apa juga sangkaan..

dari H.M Tuah

Anda dikategori mana???
:girl_3:

18 comments:

  1. huhu..bgs2...ko mmg diam berisi pon

    ReplyDelete
  2. muahahhaha...
    2 lau boys..
    how bout gurls heh..???
    :D

    ReplyDelete
  3. mmg pun..kdg bosan gle dgn llaki yg berahsia sgt..nak buka mulut pun susah mcm ada emas je dlm mulot..klu ade mas xpe la jgk..tau la yg dia 2 kaye..ni habuk pun xde..taik gigi byk r..ha3
    ingt sume...
    comunication 2 pnting..jgn nak harap org teka je pe yg kte rse..ha3.wah..perckpn yg sgt bmakne..hu2 kn adeq arepkn..he2

    ReplyDelete
  4. Lelaki Handsome VS Lelaki Tak Handsome

    Kalau lelaki handsome pendiam
    Perempuan akan cakap: woow, cool giler…
    Kalau lelaki tak handsome pendiam
    Perempuan akan cakap: eh perasan bagus…

    Kalau lelaki handsome berbuat jahat
    Perempuan akan kata: nobody’s perfect
    Kalau lelaki tak handsome berbuat jahat
    Perempuan akan cakap: memang…. muka pun macam pecah rumah!

    Kalau lelaki handsome menolong perempuan yg diganggu
    Perempuan akan cakap: wah.. machonya.. macam hero filem!
    Kalau lelaki tak handsome menolong perempuan yang diganggu
    Perempuan akan kata: entah2 kawan dia…

    Kalau lelaki handsome dapat perempuan cantik
    Perempuan akan kata: sepadan sangat…
    Kalau lelaki tak handsome dapat perempuan cantik
    Perempuan akan kata: mesti kena bomoh perempuan tuh!

    Kalau lelaki handsome ditinggal kekasih
    Perempuan akan kata: jangan sedih, kan saya ada..
    Kalau lelaki tak handsome ditinggal kekasih
    Perempuan akan kata:…(terdiam, tapi telunjuknya meliuk-liuk dari atas ke bawah, patutlah, tengok saja luarannya)…

    Kalau lelaki handsome penyayang binatang
    Perempuan akan cakap: perasaannya halus…penuh kasih sayang
    Kalau lelaki tak handsome penyayang binatang
    Perempuan akan cakap: sesama keluarga memang harus menyayangi…

    Kalau lelaki handsome bawa BMW
    Perempuan akan cakap: matching… hebat luar dalam
    Kalau lelaki tak handsome bawa BMW
    Perempuan akan cakap: bang, bosnya mana?…

    Kalau lelaki handsome tak mau bergambar
    Perempuan akan cakap: pasti takut kalau2 gambarnya tersebar
    Kalau lelaki tak handsome tak mau bergambar
    Perempuan akan kata: tak sanggup melihat hasilnya ya?…

    Kalau lelaki handsome menuang air ke gelas perempuan
    Perempuan akan cakap:ini barulah lelaki gentlemen
    Kalau lelaki tak handsome menuang air ke gelas perempuan
    Perempuan akan cakap: naluri pembantu, memang begitu….

    Kalau lelaki handsome bersedih hati
    Perempuan akan cakap: let me be your shoulder to cry on
    Kalau lelaki tak handsome bersedih hati
    Perempuan akan kata: kuat nangis!! lelaki ke bukan ni?

    kesimpulannya,
    cian pada lelaki yang tak handsome..yang kejam pun perempuan gak..
    tp kalo lelaki pun sama gak nk tgok pompuan cantik je..
    dah lumrah..kite msti suke mende cantik..

    ReplyDelete
  5. to pinGU a.k.a Nurirliyana(hehe)>>about gurls, u la ckp..

    to nurul farharna mad said a.k.a nfms>>dah laki tu xnak bgtau..biar la die..hak die..hehe..

    To shahir>>btoi2..skang ni mmg org pandg cantek jek..tp menurut tinjauan aku,minah2 cun kebanyakn melekat kat mamat tak hensom..huhu

    ReplyDelete
  6. e`eleh.. bkn cam uda ke?
    uda kan 'pendiam'..
    smuanye 'make silent'..
    winkwinkwink

    ReplyDelete
  7. uda x dpt tka ek??

    ReplyDelete
  8. pencarian yg memoninkan.. huahuahuahua :P

    ReplyDelete
  9. malas ar cari..
    aku rase mcm si nami-son jek..heh

    ReplyDelete
  10. ...diammm...
    ..diam dE mkne 2..
    ...hahaha..=p

    ReplyDelete
  11. yang diam-diam tu lagi macho kut. bagi aku la. haha. yang bising-bising uh cam annoying je. =D

    ReplyDelete
  12. TO dak cOMeY >>ape makne ko dak comey?

    TO tanpa nama said>>yeke mcm 2?tanpa nama ni laki ke pompuan?heh

    ReplyDelete
  13. aku di kategori kentut pastuh diam2..macam ko slalu bwat tuh la.haha

    ReplyDelete
  14. aku di kategori kentut pastuh diam2..macam ko slalu bwat tuh la.haha

    ReplyDelete
  15. ko mmg busok lai...aku kentot bising2 dowh

    ReplyDelete